+40 721 399 880 [email protected]

Porunca #2: Crede. Și poți cerceta! / Cele 10.5 Porunci ale Succesului în Vânzări

Nov 20, 2015 | Antreprenoriat, Vânzări

Sales Bible GitomerSă gândești că poți (Porunca #1) este o condiție absolut necesară pentru ca vânzarea să aibă loc, însă ea nu este și suficientă din punct de vedere al încrederii. Clientul tău are nevoie de încredere pentru a cumpăra!

Poate 1 din 100 de vânzări este realizată rațional! Restul implică factori emoționali! Însă emoția este deopotrivă pozitivă și negativă.

Orice om de vânzări bun știe că, dacă lași emoții negative să apară în procesul de vânzare, cumpărătorul va ezita. În schimb, dacă reușești să sădești emoții pozitive în acest proces, șansele de a încheia afacerea cresc exponențial!

Cea mai mare provocare referitoare la emoții este aceea că emoțiile negative apar și se înmulțesc foarte ușor, asemenea buruienilor, pe când emoțiile pozitive trebuie sădite și crescute cu multă grijă, asemenea unor plante rare. Iar dacă între emoțiile pozitive, sădite și crescute cu efort, se strecoară o singură buruiană de negativitate, atunci aceasta poate nărui tot efortul anterior. Dacă vrei să afli mai mult despre emoțiile pozitive și emoțiile negative, mergi pe www.mariusstavarache.ro și caută articolul „Emoții” folosind căsuța de căutare.

Care este sursa cea mai bună de emoție pozitivă? Desigur, omul de vânzări. Acesta poate sădi și crește emoții pozitive în subconștientul clientului său DACĂ este încărcat el însuși cu emoții pozitive.

Pentru a susține emoțiile pozitive, Jeffrey Gitomer recomandă construirea unui sistem de încredere impenetrabil bazat pe 4 piloni. Care sunt aceștia? Iată-i:

1. Încrederea în organizația ta
2. Încrederea în produsele / serviciile tale
3. Încrederea în tine
4. Încrederea în faptul că îi va fi mai bine clientului dacă va cumpăra CE VINZI TU și DE LA TINE
(cu alte cuvinte, valoarea dobândită de client cumpărând de la tine este mai mare decât aceea pe care ar putea s-o dobândească cumpărând același lucru de la competiție)

Acum este rândul tău să te auto-evaluezi:

Cât de mult cred în organizația mea?
Cât de mult cred în produsele/serviciile pe care le vând?
Cât de mult cred în mine?
Cât de mult cred că îi fac clientului cea mai valoroasă (pentru el) propunere?

Dacă ești sincer în răspunsurile pe care le dai și îți acorzi credit maxim la fiecare dintre cele 4 întrebări, atunci fii bun și lasă-mă să te cunosc; am să-ți fiu foarte recunoscător! Am nevoie de un exemplu de perfecțiune pentru cursanții mei și nu l-am găsit până astăzi!

Ce-i de făcut dacă nu te situezi la maxim cu încrederea în cele 4 puncte? Ei bine, e timpul să cercetezi!

Cea mai la îndemână sursă de cercetare pentru a-ți construi sistemul de încredere ești chiar TU! Devino-ți propriul client, testează-ți organizația, produsele/serviciile și află DE CE ÎȚI ESTE BINE CU ELE!

Desigur, dacă, pe parcursul testării, găsești oportunități de îmbunătățire, treci imediat la acțiune. Apoi întrebă-te: CE POT FACE EU PENTRU A-MI SERVI CLIENTUL MAI BINE DECÂT CONCURENȚA?

Se întâmplă ca, în diverse contexte (organizații foarte mari, sau niște șefi cu care nu poți sta de vorbă), să nu poți influența produsele/serviciile și organizația în sine. Însă, ai o armă oricând la îndemână: PE TINE!

Dacă din evaluarea ta, organizația și serviciile/ produsele pe care le vinzi nu sunt la nivelul dorit de tine, le poți RIDICA nivelul cu serviciile TALE. DA! TU poți face diferența prin valoarea pe care o aduci clientului și care ține numai și numai de tine. Astfel, pachetul tău poate fi mai valoros decât al oricărui competitor. Așa că fii cel mai bun pentru tine și pentru clientul tău!

Dacă ești conducătorul organizației sau manager de vânzări: ai oportunitatea să crești sistemul de încredere al oamenilor tăi; facilitează-le experimentarea produselor/ serviciilor voastre, demonstrează-le cu cât mai multe ocazii că organizația voastră este una de toată încrederea și ajută-i să își identifice cele mai bune moduri în care ei pot aduce valoare clientului (pe lângă produsul/ serviciul oferit). Vei avea astfel o echipă de entuziaști a căror încredere nu va putea fi dărâmată cu nici un efort.

Vrei încă o sugestie? Iată: organizează un eveniment pentru clienții tăi pe tema îmbunătățirii afacerii lor; invită 5-6 dintre cei mai buni clienți alături de oamenii tăi și aflați de ce cumpără de la voi, ce-i ajută cel mai mult și ce le-ar prinde bine în plus față de ceea ce primesc acum (un facilitator bun te poate ajuta  … sună-mă să-ți spun cum).

Veți obține astfel toate informațiile de care aveți nevoie pentru a crea și întări propriul sistem de încredere; mai mult, veți afla ce trebuie să faceți pentru a îmbunătăți relația cu clienții voștri.

Eu îți doresc succes și pe curând!

Dacă îți dorești să primești săptămânal, prin email, descrierea fiecăreia dintre cele 10.5 porunci, te poți abona la newsletter-ul meu aici.

Marius Stăvărache este consultant de business, trainer și coach de vânzări și dezvoltare personală, reprezentant autorizat în România al lui Jeffrey Gitomer și Buy Gitomer, Inc. Poți afla mai multe despre Marius aici.

Prezentul material este proprietatea lui Marius Stăvărache și nu poate fi copiat sau republicat fără acordul prealabil scris al acestuia. Biblia Vânzărilor și conținutul acesteia precum și pozele cu Jeffrey Gitomer sunt proprietatea lui Jeffrey Gitomer și Buy Gitomer, Inc. și nu pot fi utilizate fără acordul prealabil scris al prorpietarului.

 

Proful tău de vânzări

A vinde sau a nu vinde - iată una dintre întrebările fundamentale pentru orice afacere, întrebare care face diferența între succes și eșec. Cu toate acestea, puțini sunt cei care investesc în dezvoltarea capacității lor de a atrage și reține clienți suficienți pentru...
Mai mult ...

Furnizor sau partener?

Este o întrebare la care te provoc să răspunzi cu privire la activitatea în care ești implicat, fie că ești antreprenor, om de vânzări sau angajat: Ce sunt pentru clienții mei, un furnizor sau un partener? De ce să răspunzi la această întrebare? Pentru că dacă vei...
Mai mult ...

The fastest, the easiest and the best way to close a sale

Closing the sale is the most desired moment for salespeople, especially for those who are thinking on short term. But there could be a better way to make the deal...
Mai mult ...

Targetează mai mult și targetează mai bine!

Unul dintr cele mai importante "secrete" pentru a concretiza cât mai multe vânzări: targetează mai mult și targetează mai bine! Când oamenii de vânzări se plâng că nu prea "închid", de cele mai multe ori dau vina pe preț, pe capacitatea de negociere, pe concurență...
Mai mult ...

5 lucruri care te vor face un manager de vânzări mai bun / elementul 3

Al treilea din seria celor 5 lucruri care te vor face un manager de vânzări mai bun este: încurajează-i să-și dezvolte brandul personal (poți citi aici despre primul - încrederea de sine și despre al doilea, un set de instrumente la zi). Majoritatea oamenilor de...
Mai mult ...

Proiecte bune cu bani puțini?!

Proiectele valoroase supraviețuiesc chiar și cu bugete mici; asta pentru că sunt utile, sunt pe placul celor cărora li se adresează, le oferă acestora valoare! În timp, ele atrag în mod organic susținători, voluntari, clienți; notorietatea crește, fanii și clienții se...
Mai mult ...

Ai vândut! Ce urmează?

Totul este așa cum ai sperat: ai bătut palma, contractul este semnat (eventual și factura de avans plătită). Ce urmează? „Următorul!” probabil că ai să spui. Însă te opresc puțin și te întreb: „Ai terminat aici?” Cei mai mulți oameni de vânzări, după ce bat palma fug...
Mai mult ...